Snap Circuit board – Lav selv og invitér børnene med i processen

OBS! indeholder kommercielle links til webshops. 
Du kan købe færdige boards med kredsløb og komponenter, som børn og voksne kan lege og lære af.
Google “Snap Circuits” for at se udvalget. De er ikke dyrere end så meget andet legetøj…
Jeg har dog ladet mig inspirere af et indlæg på instructables.com, til at lave en DIY udgave med en pæn sort pap-kasse fra supermarkedet, tyk filt, ledende tråd og en række elektriske komponenter jeg bruger til at sy ind i tekstiler.


Alternativt til en kasse kunne det være en stor papflade sat op på en væg eller måske mindre udgaver med få muligheder.
Jeg tænker på ingen måde at mindre børn kan sidde og sy, som jeg har gjort her. Som en start tænker jeg at børn kan være med sammen med voksne, der forbereder kassen og syr/limer forskellige komponenter i filt og løsninger til at “snappe” komponenterne på.

I den første KodesmartLIVE, som gik i luften 5. marts gennemgik jeg hvordan jeg har bygget kassen op og viser nogle af komponenterne og nogle af de overvejelser jeg har haft undervejs og efterfølgende.

Som jeg er inde på i videoen er denne udgave meget stringent og ligner forlægget, selvom jeg har valgt nogle andre måder at lave de små komponenter. Det smukke ved at lave ting selv frem for at købe færdigt plug’n’play, er at du lærer rigtig meget undervejs. Gør du det i selskab med børn, lærer de også noget sammen med dig, især hvis de hygger sig og du kan italesætte ideer, frustrationer og successer undervejs.
Makerspaces er det nye sort for tiden, men jeg ser – især til de små – en tendens til igen at gå “plug’n’play” på ting, som i DIY udgaver giver meget bedre læring. Et eksempel er eksperimenter med el-kredsløb i natur og teknik, der ofte ikke finder en kontekst udenfor faget. Det forsøger bogen “Sæt strøm til de kreative fag” at gøre op med.

På mit forlæg her er det små rektangulære komponenter, sat på rækker af ledende stoftape/tråd. Som jeg kommer ind på i videoen – kunne jeg gøre det enklere eller få en genkendelig struktur. Jeg kunne lave et spor med tape/tråd, der giver mulighed for at illudere et hus, hvor der kommer lys i vinduer, solceller på taget, lyd på dørklokken osv.

En anden ide kunne være at lade børnene lave figurer i filt/stof og så sætte dem fast på f.eks. komponenterne, så en klovns næse lyser rødt i kredsløbet, et katte-hoved med grønne øjne, en rangle der ryster og så videre. Jeg vil selv lege videre med denne ide og præsentere i et indlæg senere.

Lidt praktisk info:

OBS! indeholder kommercielle links til webshops. 
Der er ingen affiliatelinks men jf. markedsføringsloven skal jeg oplyse om at jeg i nedenstående gør reklame for og linker til kommercielle webshops.

Vil du i gang med at lege med elektronik i forskellige materialer, finder du masser af inspiration og øvelser i bogen “Sæt strøm til de kreative fag”. https://www.podconsultsbutik.dk/bog-saet-strom-til-de… 

Elektronikken jeg har anvendt her, LED, batteriholder, batterier, buzzer, vibrationsmotor, ledende stoftape, ledende tråd m.m. kan findes via denne side: https://www.podconsultsbutik.dk/wearables-etekstil 

Sættet jeg omtaler med elektriske kredsløb, kan du finde ved at søge på “Snap Circuits” ToysRUs har vist en udgave…
Filt (FELT) fås i mange farver hos hobbyforretninger som cchobby, av-form og panduro.
Jeg er ved at lave en vejledning til børnehaver og indskoling på kassen og de løsninger jeg har brugt, men den oprindelige t-shirtmodel kan ses her: http://www.instructables.com/…/Shirt-Circuit-DIY…/

Kommentarer og indspark?

comments

Udgivet i Elektronik, Public.