Ikke kun programmeringsapps

Vi skal meget andet end at programmere. Det handler ikke om at lave codemonkeys, men hele mennesker, der kan tænke, spørge, søge, afprøve alt det ingen andre endnu har tænkt eller gennemført.

Endnu en gang har jeg været på Sommerskole i Bork Havn, hvor en række sjove, søde, spændende, nørdede og knap så nørdede mennesker – ofte tilknyttet undervisningsverdenen – mødes i 3-4 dage og leger med, hvad man nu lige er bidt af. Det er dage med mulighed for at sludre med andre, få inspiration, dele passioner, få afprøvet ideer og få hjælp til at komme videre med f.eks. tekniske knuder…

Jeg var så heldig at have 2 børn med også i år og de havde igen en fest med at prøve ting og processer af.

Karin Høeg fra ItogLeg.dk havde været i Afrika og havde fundet en helikopter formet i ståltråd og genbrugsplast. Helikopteren havde 2 små motorer monteret og kunne ved hjælp af et lille AA batteri køre med både rotorblade og haleror. Selv om den ikke flyver er det et imponerende enkelt og levedygtigt.

20160722_194303836_iOS

Jeg havde medbragt en række elektronik affald, samlet ind i vores lokale genbrugsskure; bl.a. en playstation controller, som ungerne kunne skille ad. Tilfældigvis sidder der 2 af de samme motorer i sådan en og snart var 3 børn (alle 9 og 10 år) aktivt engageret hen over 1½ døgn med at skille ad og bygge en helikopter op selv. Ideer blev prøvet af undervejs – nogle mere levedygtige end andre.

De fik lynkuser i at lave filer til lasercutter og bruge lasercutter og 3d printer til at skære skrog og bygge en batteriholder. De fik prøvet at spraymale og de fik prøvet selv at lodde dele sammen med tin og loddekolbe. De fik forbundet ledninger mellem batteri og motor og mange andre små og store opgaver undervejs.

Det var virkelig spændende som voksen at få lov at følge med i deres spørgsmål og kommentarer undervejs i processen. Det er også tankevækkende, hvor lidt tid og ro der til dagligt er til netop at fordybe sig i et selvvalgt projekt, som børnene oplevede det på sommerskolen. Noget af det der slog mig mest, var at der ikke på noget tidspunkt var antydningen af at ville “springe over og blive færdig”. De var ganske enkelt glade for at arbejde på projektet.

Til sidst stod en færdig helikopter med et rotorblad, der kunne køre rundt.

20160723_061720800_iOS 20160723_061741303_iOS

Mia Meldgaard fangede dem i et lille miniinterview som du kan se her på sommerskolens twitterprofil

Her på falderebet af sommeren fristes jeg til at gøre opmærksom på et par apps som handler mere om at konstruere end om at programmere. Prøv f.eks. at lege med disse 2:

Inventioneers:
Findes i både en prøveversion på appstore og i en fuld version. Findes også til Android her

Trolldom:
Findes gratis på appstore og der kan kobles til et site online, så man selv kan lave hacks til banerne. Trolldom findes endnu ikke til Android.

Kommentarer og indspark?

comments

Udgivet i Ikke kategoriseret.