Jeg ved ikke hvor mange gange jeg gennem de sidste 1½ 3 år har set lister med gode apps til at programmere med for børn. Du ved af typen “5 apps, der lærer børn at programmere”.
I dag kom endnu et blogindlæg om de samme gode programmer forbi mit skrivebord. 5-6 apps med en kort beskrivelse af appen (eller scratch til pc). Meget af beskrivelsen er superlativer om hvor godt den falder i børnenes smag, så der er ikke så meget tilbage til værktøjets plads i en pædagogisk sammenhæng.
Ja alle kan lære at programmere – men der skal lidt mere til.
Vi har efter min mening set nok af denne type indlæg. De har inspireret – men nu må vi videre. I bedste fald flytter de ikke længere noget som helst og i værste fald støtter de den opfattelse at det er så “nemt” at lære at programmere, at børnene slev kan tage sig af det, hvis du bare stikker dem en ipad i hånden.
App listerne støtter ikke den lærer, pædagog, forælder, der ikke i forvejen er tunet ind på at inddrage programmering som et pædagogisk værktøj i leg og undervisning. Hvis børn for alvor skal eksponeres for muligheden for at programmere, skal vi nå længere ud end til de voksne og børn, der i forvejen er eksponeret og disponeret.
Vi har brug for konkrete og gerne danske eksempler.
Vi har endnu kun få guides og eksempler på dansk, der giver ikke-kode-nørdede lærere, pædagoger og forældre mod på at lege med programmering og konkret kan bruges til at støtte op om de andre fag i f.eks. UU.
Dette er virkelig vigtigt at holde sig for øje, når vi arbejder med børn i børnehave og indskoling.
Vi behøver ikke et væld af apps og robotter for at lære børn at programmere.
Når jeg er ude har jeg en god håndfuld apps/programmer i baghånden, som kan være sjove at prøve og kan være en ekstra goodie til de hurtige.
Men som pædagogisk værktøj, der bruges i undervisningen/legen har jeg kun 1-2 robotter (jeg har en tredie på listen, men den er ikke stabil nok endnu) og 2-3 apps og 1-2 programmer som jeg anvender i undervisningen alt efter, hvad eleverne har til rådighed af hardware.
Det handler ikke så meget om hvilke robotter og apps/programmer du har til rådighed, men om hvad du vil lave med dem og opnå.
– og så står apps/programmer i øvrigt ALDRIG alene i min optik.
Det er synd hvis vi blot nøjes med gratisværktøjerne ved skærmen.
Næsten samtlige “5 apps- anbefalinger” – både på engelsk og dansk medtager apps, som ikke er de bedste at starte med i en almindelig dansk gruppe af børn under 9 år. I hvert fald ikke hvis det handler om at give alle børnene en god start med programmering og ikke kun de, der allerede er disponeret.
Det er fint at få noget gratis, men hvis det stopper der, fordi vi ikke vil investere i at lære børnene at programmere og forstå computeren og dens indvirkning på vores liv, så virker det som lidt af et slag i luften – og vil have ca. samme effekt.
Stort set ingen af de indlæg der lovpriser de mange gratis apps og programmer medtager robotter. Robotter er i modsætning til de fleste apps ikke gratis med mindre man kan låne dem. Robotter tilfører krop og bevægelse til læringen – hvilket vi jo ønsker os mere af i skole og børnehaver.
Umage giver råd til programmering.
Det er gratis at inspirere, men det koster noget at gå dybere ned i materien og lære hvordan programmering kan bidrage til læring i øvrigt og samtidig give børn mulighed for at skabe deres virkelighed også gennem programmering.
Det kræver at vi kommer ud til dem, vi ikke når med 5 apps listerne. Det kræver at vi gør os umage for at nå ud til dem, der ikke engang tvivler eller er imod – men faktisk slet ikke stiller spørgsmål som “Skal børn lære at programmere?” eller “Hvorfor skal børn lære at programmere?”.
Det synes rimeligt at vi gør os umage, prøver ting af, dokumenterer dem og gør erfaringerne genbrugelige for andre gennem bøger, video og andre medier gør et ordentligt benarbejde for at få flere til at forstå, hvor vigtigt det er at vi giver alle børn en fair chance for at blive skabere med og også skabere af computerprogrammer og apps.
Så bliver der også råd til robotter, gode apps, der også koster lidt penge og ikke mindst undervisere, pædagoger og forældre, der ser programmering som en vigtig del af læringsplaner i børnehave og skole.